xxxx

Giganten
pagina 2

x
Als dit je niet bevalt, en je hebt nog bewegingspunten over, kun je eventueel verder rijden naar een volgend fiche. In een later stadium van het spel kunnen op deze fiches boortorens gebouwd worden, die olie produceren. Deze olie moet getransporteerd kunnen worden naar het verkooppunt, en dat kan alleen wanneer jouw locomotief op de spoorbaan naast het landschapsveld minstens op dezelfde hoogte staat als de boortoren. Je locomotief kun je ook middels de bewegingspunten vooruit zetten. Je moet deze punten dus evenwichtig verdelen tussen je terreinwagen en je locomotief.

Als iedereen zijn acties heeft uitgevoerd, kunnen er boortorens gebouwd worden. Iedereen die naast een boortorenfiche staat mag hier desgewenst (en tegen betaling!!) een boortoren neerzetten. Onder deze toren kun je zoveel "olieplakken" (eenheden) bevestigen als aangeduid staat op de onderzijde van het fiche. De boortorens zelf zijn er in drie prijscategorieën, en het aantal olie-eenheden varieert van 2 tot 6.

Daarna volgt de oogst-fase: van iedere boortoren wordt één olie-eenheid verwijderd. Als de locomotief van de eigenaar ver genoeg gevorderd is, mag hij deze eenheid naar één van de drie olieraffinaderijen brengen. Staat de locomotief niet ver genoeg, mag de olie tegen betaling door de zwarte locomotief of door de locomotief van een medespeler worden vervoerd, wanneer deze locs wel ver genoeg in het veld staan. Is dat ook al niet het geval, dan wordt de olie zonder pardon weggegooid.

In alle raffinaderijen is voor iedere speler een tank gereserveerd om de olie in op te slaan. Iedere raffinaderij heeft zijn eigen oliekoers, die in een eerder stadium met de dobbelsteen bepaald is (tussen de $1500 en $9000 per olie-eenheid). Je zal dus snel geneigd zijn om de raffinaderij uit te kiezen waar de olieprijs het hoogst is. Hier zit echter een scherp kantje aan: elk van de drie raffinaderijen koopt slechts olie in van één speler, er zal dus een van de vier spelers buiten de boot vallen! De olie van de spelers die niet konden verkopen mag gewoon blijven liggen tot een volgende beurt, mits het aantal olieplakken minder is dan drie. Aan het eind van de beurt worden alle eenheden boven de twee namelijk verwijderd; als schadevergoeding krijgt de voormalig eigenaar hier slechts een armzalige $1000 voor.
x
x
x