xxxx

Sternenschiff Catan

pagina 3

x
Ook zitten er planeten tussen de ruimtesectorkaarten waar opdrachten kunnen worden uitgevoerd; naast het spelbord liggen steeds drie aan bepaalde planeten verbonden opdrachten open. Kom je onderweg zo’n planeet tegen, en kun/wil je aan de eisen van de opdracht voldoen (zoals: geld betalen, een grondstof inleveren, een minimum aantal stuwraketten of kanonnen aan boord hebben), valt daar een beloning mee te verdienen (geld, een grondstof naar keuze, een Orde of een overwinningspunt).
Nadat het toegestane aantal acties is uitgevoerd, of het maximaal aantal bewegingspunten is opgemaakt, is fase twee voorbij. Als je kaarten uit de stapel hebt gehaald tijdens je acties, bv. gekochte kolonies en handelsplaneten of overwonnen piraten, wordt de stapel aangevuld vanaf de voorraadstapel en opnieuw geschud. De kaarten in de voorraadstapel hebben een bepaalde volgorde, die waarborgt dat er steeds een nieuwe aanwas plaatsvindt van b.v. sterkere piraten, nieuwe handelsplaneten en kolonies etc. Zo blijft iedere stapel gevarieerd van samenstelling!
Fase drie is de handel- en bouwfase. Hierin mag je van je grondstoffen bijvoorbeeld stuwraketten, boordkanonnen of verschillende centra kopen. Leuk detail: van alle level 1 centra zijn twee exemplaren, waarvan iedere speler er maximaal één mag kopen, maar van alle level 2 centra is er maar één. Dat wordt dus concurreren om de beste centra! Eerst komt, eerst maalt!
Ook mag je grondstoffen/geld ruilen met je medespeler, of omwisselen bij een van je eigen handelsplaneten. Of je kunt nieuwe kolonie- of handelsschepen kopen, waarvan je er maximaal twee in je raket kunt bewaren.
Ben je blut en uitgehandeld, dan is fase drie afgelopen en gaat de beurt naar de andere speler. Dit gaat zo door tot een van beiden tien overwinningspunten heeft.
Hartstikke leuk spel! Wat een verrassing: volkomen nieuw en verfrissend, absoluut geen kloon van Die Siedler! Het is een vrij individueel spel: beide spelers zijn bezig zo snel mogelijk een stabiel handelsnetwerk op te bouwen, zonder elkaar daarbij al te erg in de wielen te rijden; daar zijn niet echt goede mogelijkheden toe. Geen agressief spel dus.
Heel erg leuk dat de ruimte is onderverdeeld in vier sectoren, die na elke beurt weer worden aangevuld met nieuwe kaarten. Zo zit er een stijgende lijn in het spelniveau: de piraten worden steeds sterker, de opdrachten steeds zwaarder, en je komt steeds vaker lege stukken ruimte tegen (hier kun je geen actie uitvoeren, maar het kost je wel een bewegingspunt om er voorbij te gaan!). Ook wordt na iedere beurt de gebruikte stapel geschud, zodat je niet na drie beurten al weet wat er gaat komen.
Okee, het zit in een kleine doos, maar Sternenschiff Catan is absoluut een volwaardig spel. Op de doos staat een speelduur van 60 minuten aangegeven, maar die schatting is wat aan de voorzichtige kant: je bent er zo twee uur zoet mee! Het spelmateriaal is mooi geïllustreerd, met leuke details en zeer tot de verbeelding sprekend. Kortom: top!

x
x
x