xxxx

Piratenbaai
pagina 3

x
En was de Royal Navy niet altijd op zoek naar piraten? Als speler kun je de Navy via een speciale Kroegkaart op een van je medespelers af sturen. Als deze niet beschikt over de Kroegkaart ‘Behouden Vaart’ die hem in staat stelt uit te wijken, vuurt de Navy met 4 dobbelstenen op een sectie naar keuze van de speler die de kaart uitspeelde.
Maar gelukkig mag een speler na een eerste ontvangen salvo, en daarna telkens vóórdat hij vuurt, besluiten of ie niet liever op de vlucht slaat om in de Piratenbaai zijn wonden te likken. Dat is dan ook zo’n beetje het enige wat op deze locatie mogelijk is: in de luwte blijven en een sectie repareren, mocht dit na een gevecht nodig zijn. Verder mag de onfortuinlijke er nog 2 Kroegkaarten (of 1 Kroegkaart en 2 goudstukken) pakken.

Piratenbaai ziet er erg mooi uit! Er is veel aandacht besteed aan alle componenten, zelfs de achterkanten van de kaarten hebben mooie sfeervolle illustraties.
Het inschatten waar de andere spelers voor anker zullen gaan, is zeker met vier of vijf spelers niet te doen. Een speler moet vooral zijn eigen plan trekken en voor lief nemen dat er meerdere kapers op dezelfde kust zullen zijn. Daarbij eerst proberen het schip wat slagvaardiger te maken kan helpen, maar een andere speler heeft vast een soortgelijk plan!
De gevechten maken de hoofdmoot van het spel uit, waarbij het helpt als voordien de kroeg is aangedaan voor het verwerven van wat speciale kaarten. Maar vergeet niet dat door het vluchten in een gevecht ook in de Piratenbaai Kroegkaarten verworven kunnen worden, en deze zijn dan geheel gratis! Sommige Kroegkaarten gelden voor de duur van het gevecht, andere alleen voor het komende salvo.
Het spel is een verbeterde versie van het eerdere Duitse ‘Piratenbucht’ uit 2002 van Amigo, waarbij met name de afloop van de gevechten nu gestructureerder en duidelijker verloopt. In ‘Piratenbucht’ mochten alle secties worden versterkt met een verdedigingskaart; nu mag slechts één enkele sectie worden uitgerust met een Vakmeesterkaart. Zag ‘Piratenbucht’ er al goed uit, in ‘Piratenbaai’ zijn de puntjes nog eens extra op de i gezet; de kaart is opnieuw getekend en nog veel mooier en sfeervoller geworden, net zoals de individuele scheepsoverzichten, die nu overzichtelijker in sterkte van links naar rechts oplopen. Links zien we als minimale bemanning een oude man met hond, terwijl rechts een duidelijk jeugdiger piratenvolk met getrokken sabel op de voorplecht staat! De papegaaikaarten zijn ook nieuw, evenals de verschillende Legendarische Piraten. In plaats van kartonnen fiches zijn de schatten nu bruine blokjes. Al deze verbeteringen geven het spel nog meer sfeer, levendigheid en afwisseling.
‘Piratenbaai’ is niet voor de speler die niet tegen een (grote) geluksfactor kan. Het spel is vooral leuk met niet al te serieuze spelers, die het niet erg vinden dat het gebruik van dobbelstenen inhoudt dat er zes en dus meestal onwelgevallige uitkomsten mogelijk zijn. Draag je lot als een piraat, eh vent, en je hebt een leuke tijd in dit spel!
© 2004 Richard van Vugt

Piratenbaai, Paul Randles & Daniel Stahl, Days of Wonder, 2004 - 3 tot 5 spelers

x
x
x