xxxx

OltreMare
pagina 2

x
Er zit een kaart in de stapel die een tussenwaardering activeert en waarbij alleen de handelspunten scoren; bij de eindwaardering - als de kaartenstapel op is - nog eens. Bij deze laatste waardering worden uiteindelijk alle verzamelde series van de warenkaarten uit de verzamelstapel geteld; de volgorde blijft hierbij onveranderd. Het is goed mogelijk om een serie graan van bijvoorbeeld vijf kaarten te hebben, en later nog eens een serie van drie, als deze maar onderbroken is door een of meerdere andere warenkaarten.


OltreMare is een leuk (kaart)spelletje dat eenvoudig uit te leggen is en snel speelt. Het lastigst te onthouden zijn de verschillende betekenissen van de havenfiches; de kleine rondjes (hier op ware grootte afgebeeld) waarop minuscule tekeningetjes staan zouden zó uit een perforator gevallen kunnen zijn als ze niet zo dik waren. Verder zijn de mogelijkheden zoals bij elk kaartspel afhankelijk van de getrokken kaarten.
Kaarten hoeven niet perse uitgewisseld te worden; er kan ook worden gehandeld in kaarten tegen punten. Spelers die een bepaalde waar nodig hebben, kunnen dit aan medespelers vragen die soms maar al te graag bereid zijn om een teveel aan kaarten buiten hun beurt te lozen, omdat ze deze anders aan het begin van hun eigen beurt als strafpunten tellende kaarten moeten wegleggen. Bovendien levert het hun een handelspunt op.
x

De spelers moeten zorgen dat zij door hun combinatie van uitgespeelde kaarten niet teveel strafkaarten hoeven te pakken door de uitgespeelde piraten op de kaarten, maar ook niet teveel handkaarten te krijgen door de uitgespeelde marktkramen. En dan is er nog het dilemma van de laatst weg te leggen kaart, die bepalend is voor zowel het maximum aantal handkaarten, als het totaal uit te spelen kaarten voor de volgende beurt.

Door al deze elementen is OltreMare meer dan alleen maar een verzamelkaartspelletje geworden en blijft het boeiend voor zowel de ervaren als de beginnende speler.
© 2004 Richard van Vugt

OltreMare, Emanuele Ornella, Mind The Move, 2004 - 2 tot 5 spelers

x
x
x