xxxx

El Grande
Uitgever: Hans im Glück
Auteurs: Wolfgang Kramer, Richard Ulrich

Jaar: 1995

recensie door

x
El Grande is een spel voor 2 tot 5 spelers; het ziet er mooi uit, duurt niet te lang, ruim een uur om het uit te spelen, en heeft een lage drempel voor nieuwkomers. Ondanks dat biedt het goede tactische mogelijkheden voor de ‘diehard’. Hoe een spel er uit ziet vind ik belangrijk, maar inleving in de gegeven situatie is ook belangrijk. Het succes van ‘die Siedler von Catan’ verlaagde de drempel om nog eens een Duits spel te kopen. Sommige mensen hebben een vooroordeel rond Duitsers, de taal, en dus ook Duitse spelen.

Opgegroeid in Arnhem met drie Duitse tv-zenders waar Nederland er pas ééntje had, heb ik dat gelukkig niet. De Duitse ‘Werbefernsehen’ was een klein feestje voor ons gezin op een moment dat het Nederlandse kabinet nog niet eens toe was aan een discussie om reclame op tv toe te laten. Nu verwensen we veel ervan, maar er zullen toch altijd mensen blijven die het zouden missen.

El Grande speelt zich af op een mooie oude geïllustreerde kaart van Spanje, ingedeeld in provincies. Er is ook een ‘echt’ (van vier plankjes in elkaar geschoven) houten kasteel wat op het spelbord gezet wordt. Het spelidee is, dat je met je caballeros (kleine gekleurde blokjes) zoveel mogelijk macht krijgt in elk van de provincies, waardoor je uiteindelijk als machtigste (El Grande) het spel eindigt.
De caballeros komen op het bord via actiekaarten. Verder heeft elke speler een eigen setje kleine machtskaarten, waarop aangegeven staat hoeveel caballeros hij uit de provincie (de gezamenlijke pot blokjes) naar zijn hof mag halen (voor zich neerlegt) en die tevens bepalen wie er in een beurt als eerste mag kiezen uit de opengelegde actiekaarten. Een aparte plaats is er voor het kasteel. Ook daar mogen caballeros in worden gegooid.
x
x
x