xxxx

Caesar & Cleopatra
pagina 3

x

Ook zijn alle patriciërs andere individuen; hun afbeelding is steeds verschillend, en ze hebben grappig gevonden 'Latijnse' namen, waarvan Lustus Frustus, Advocatus Diabolus, Justitianus Anus en Brutus Judascus nog maar een willekeurige greep uit de stapel is. Verder komt er af en toe bij het draaien van de vertrouwensvraagkaart een boodschap naar boven dat er vandaag geen vragen gesteld kunnen worden, i.v.m. een orgie. Kortom, de sfeer van de tijd is goed getroffen!

Altijd leuk dat je niet weet wat de geheime opdracht van je tegenstander is; goh, hij is wel verdacht happig op de Quaestoren vandaag, of is dat juist schijn die bedriegt? Het is ook mogelijk dat je allebei dezelfde geheime opdracht krijgt, en dan is het helemaal hard vechten om de meerderheid!

x

Een ontzettend leuk spel! Erg grappig vormgegeven, met ieder kaartendek (Caesar vs Cleopatra) zijn geheel eigen stijl en karakter. Het spel heeft een zekere op de tijdgeest gestoelde meligheid, die zich manifesteert in de namen van de patriciërs, de personages op de invloedkaarten die van meer en minder zedelijke 'invloedtechnieken' gebruik maken, en de wederkerende orgieën op de vertrouwensvraagkaarten.

Nu speltechnisch. Onduidelijkheid over de aard van de kaarten van de tegenstander, die immers deels open en deels dicht liggen, leidt tot grote dilemmae: één kaart dicht aanleggen en je plannen geheim houden, of toch liever opschieten en twee kaarten open aanleggen? Waar ligt nu die verrekte filosoof, en wat is de geheime opdracht van de tegenspeler?

Deels ben je wel afhankelijk van geluk, omdat het toch om het trekken van kaarten gaat. Volgens de spelregels mag je je eigen actiekaarten voor aanvang op een gewenste volgorde leggen, maar beginners wordt aangeraden de kaarten gewoon te schudden. Toch heb je zoveel mogelijkheden om kaarten te ruilen en bij te trekken dat je zelf redelijk 'in control' bent over het spelverloop. De keuzes zijn aan jezelf: waar leg je je kaarten aan, wat zijn je prioriteiten, hoe goed kan je je tegenstander inschatten en wanneer en waarvoor gebruik je je filosofen en actiekaarten??

Caesar & Cleopatra is een grappig en toch fel, relatief eenvoudig spel dat gemakkelijk binnen het uur tot een einde gebracht kan worden. De tactische bluffer is in het voordeel, en een pokerface komt vaak goed van pas.
© 2003 Barbara Lussenburg

x
x
x