xxxx

Netzwerk

pagina 2

x
Simpel, eh? Of toch niet? Let goed op wat voor kleur je medespelers sparen; wie weet zijn ze van plan als eerste dezelfde verbinding te leggen. Natuurlijk mogen we ook nog een staafje/straat naast die van een andere speler leggen, maar wel tegen dubbele bouwkosten, dus ook hier gelden de evolutiewetten dat de eerstaangekomene de meeste overwinnings- of ook overlevingskans heeft. Gelukkig is het maar een spelletje!
Het spel is uit, wanneer er van een kleur alle blokjes van het bord zijn ‘geoogst’. Dan vindt er een eindtelling plaats, en de speler met de meeste punten wint Maar wanneer een speler zoveel verbindingen heeft weten te maken dat zijn huisjesvoorraad is uitgeput, eindigt het spel ook, en is deze speler automatisch winnaar. Dit kan onverwachts gebeuren; zeker als het spel met twee spelers wordt gespeeld.
x
Netzwerk is een snel en simpel spel, met leuke tactische kanten. De speelduur van minder dan 30 minuten – de doos vermeldt zelfs 25 minuten, da’s wel erg precies!- nodigt uit om tenminste twee potten in een keer te spelen. Het spel is eerder door de auteur in eigen beheer (Cwali) uitgegeven onder de naam Morisi. Deze versie wijkt op een aantal punten af. Allereerst zijn er meer landschapstegels, en zijn deze niet per drie met elkaar verbonden maar liggen los. Er liggen tot drie blokjes op de landschappen, ook op de steden. De puntentelling is wat ondoorzichtiger doordat de steden zelf geen punten hebben; dit wordt op een andere manier berekend. Een ander element zijn de zichtschermen, waardoor je geen kijk hebt op de kleur en het aantal blokjes van je medespelers –maar zij ook niet op die van jou.
De huidige versie Netzwerk is dus wat eenvoudiger, maar zonder aan tactiek in te boeten. Netzwerk is een van de leukere abstracte spelen, waarbij opgemerkt moet worden dat ik eigenlijk helemaal niet zo van abstracte spelletjes hou. Het is verder jammer dat het spel zo inspiratieloos door Jumbo is vormgegeven. En mag ik nog even, zeuren? Waarom verschijnen er spelen in dozen (o.a. ook Magna Grecia, Sternenschiff Catan) waar het spelmateriaal niet goed in op te bergen valt? Jumbo heeft Netzwerk met een inlay uitgerust, die waarschijnlijk van een ander spel is geleend. Meteen weggooien!

x
x
x