Geld is een schaars goed, en het is goed dat je als ondernemer van tijd tot tijd wordt gewaardeerd om je portemonnee legaal aan te kunnen vullen. Dit gebeurt elke keer nadat een van de spelers al zijn hotelfiches (zes in de eerste ronde) heeft ingezet. De ronde wordt uitgespeeld, en er vindt een waardering plaats. Daarbij krijgt een speler uitbetaald naar zijn totale aanwezigheid op de aardbol, in dit geval de negen steden op het bord, en of hij een van de eerste twee grootste hotelketens in een van de negen steden heeft weten te realiseren. De eigenaar van de grootste keten krijgt de hoofdprijs, alnaargelang de lengte van de keten in die stad, en de tweede speler krijgt ongeveer de helft daarvan. De rest heeft het nakijken, pech, maar zo hard kan zelfs een spel zijn; het lijkt wel het echte leven.

Dat lijkt allemaal simpel, maar nu volgen bij wijze van spreken de ramkoersen, noodlandingen, en overboekingen. Een stad heeft bijvoorbeeld maar plaats voor twee vliegtuigen; kun je er niet landen, omdat je concurrenten/medespelers er al staan, dan kun je er ook geen hotel of fabriek bouwen. En op een gegeven moment worden de hotelketens zo lang, dat ze weer minder waard gaan worden.
Ondertussen heeft ook het eerst geplaatste hotel in een stad na een bepaalde groei een renovatiebeurt nodig, wordt 'uit de vaart' genomen, en telt niet meer mee voor de aanwezigheid in die stad. Dit wordt van grotere betekenis als er twee gelijke eerste of tweede plaatsen zijn; dan wordt gekeken wie er als eerste een hotel had gebouwd; diegene krijgt altijd voorrang en dus (meer) geld.

Maar voordat het betaaldag is, moet er nog veel werk worden verzet en gevlogen, wat, zoals gezegd, geld kost, meer geld dan dat waarmee je het spel begon. Gelukkig zijn de ons zo sympathieke bankinstanties bereid om ons tegen woekerrente geld te lenen. Daarvoor moet je wel even van het bord af, naar je symbolische thuishaven. Je kunt kiezen voor een lening van 10 of een van 16 miljoen. De leningen vervallen op de betaaldag. Dan moet er 12, respectievelijk 20 miljoen voor worden opgehoest. Wil je, of kun je dit niet betalen, dan kun je deze lening nog een extra ronde aanhouden, maar daar betaal je dan later wel de hoofdprijs voor: 16 en 30 miljoen! De enige manier om na het afsluiten van een lening weer op het bord te komen is met een dure lijnvluchtticket, maar hee, je hebt toch net gecasht?

Als laatste moeten de fabrieken worden vermeld. Daar heeft elke speler er vijf van, die in elk van de negen steden kunnen worden ingezet. Ook daarvoor moet je naar een stad vliegen, en in plaats van een hotel bouw je nu in je beurt een dure fabriek. Die fabriek levert op de betaaldag net zoveel op als de tweede plaats van een hotelketen in die stad. Staat de fabriek echter in de stad met de langste hotelketen van alle negen steden, dan levert ie net zoveel op als de eerste plaats! In elke stad is er maar plaats voor twee fabrieken, dus er moet een afweging worden gemaakt waar de investering zich gaat lonen.

Doordat elke stad bovendien maar twee landingsbanen heeft, kan het akelig dringen worden. Ook de etalage van opengelegde tickets levert een beperking op; soms word je gedwongen via een omweg op de plaats van bestemming te komen, omwegen die geld kosten. Maar het is wel belangrijk om in elke stad tenminste een hotel te hebben staan, je wordt er op de betaaldag royaal en oplopend voor beloond; heb je in alle steden tenminste een hotel, dan levert je dat een vette 40 miljoen op. O ja, en dat hotel wat gerenoveerd moet worden telt dan even niet mee, wat een pech!

Tycoon is een erg spannend spel. Je moet voortdurend afwegingen maken, en dat element maakt het wel tot een wat trager spel; je speelt het niet een twee drie uit. Een partij duurt al gauw twee uur, zeker als je het voor het eerst speelt. Maar ondanks het ontbreken van enig sex appeal, het ziet er gewoon suffig en gedateerd uit, is het een klasse-spel en verdient het beslist om vaker op tafel te komen.

© 2002 Richard van Vugt
x
x
x