xxxx

Richelieu und die Königin!
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Ravensburger
Jaar: 2003


recensie door

x
In het politieke Frankrijk van begin 1600 strijden geestelijke en wereldlijke macht gezamenlijk - tegen elkaar. Daarbij staat aan de ene kant koningin Maria de Medici en aan de andere kant de infame kardinaal Richelieu. Beiden zitten niet om enig gekonkel verlegen en proberen zoveel mogelijk invloed bij ‘de mensen in’t land’ te krijgen -zoals een jong en populair Haags liberaal politicus het Gesundenes Volksempfinden ooit omfloerst wist te omschrijven. Met dit flinterdunne en enigszins aangezette sfeerschetsje moeten we het in dit spel voor twee doen, want meer dan om de beurt kaartjes trekken is het in wezen niet. Dat er kaarten zijn die beter eerst getrokken kunnen worden, en dat er andere zijn, die meer opleveren, maakt het spel dan toch weer interessant. En voor de ijverigen onder ons zijn er bonussen te verdienen, hoewel deze bescheiden van omvang zijn.
Als het laatste kaartje is getrokken worden de punten verdeeld. Gekeken wordt per regio wie de meeste wapens heeft; deze krijgt zijn vergaarde punten bijgeschreven; de andere speler krijgt niets. Heeft een speler geen enkele kaart van een regio, dan wordt hij afgestraft met 5 minpunten. Ook de symbolen, waarover zometeen meer, worden afgerekend; de speler met de meeste punten wint.
x
Het ‘bord’ bestaat uit 48 dikkartonnen kaartjes, die in een grid van 4 bij 12 willekeurig worden uitgelegd. Te zien zijn negen Franse regio’s, die elk een andere kleur hebben, en niet allemaal even sterk vertegenwoordigd zijn. Zo heeft Bourgogne een sterkte van 10, en Bourbon een van 6. Op elk van deze kaarten staat een wapen afgebeeld, of twee wapens. De kaarten van een regio hebben samen net zoveel wapens als hun sterkte. Een speler mag tijdens zijn beurt een of twee kaarten van eenzelfde regio pakken.
x
Doordat er op een kaart ook twee wapens kunnen staan, maakt het die kaart aantrekkelijker om in een beurt te nemen. Jammer is alleen, dat je dan maar een kaart mag pakken.
Op deze manier probeer je de meerderheid van de verschillende regio’s te krijgen. Omdat de kaarten allemaal open liggen, kun je al een beetje plannen wat je gaat doen. Verdere handicap: je kunt alleen van de buitenste vier rijen links of rechts kaarten nemen; de rest ligt daardoor tijdelijk geblokkeerd.
x
x
x