xxxx

Nottingham
pagina 2

x
Een andere manier van inkomsten genereren is het vervullen van opdrachten. Er zijn vier verschillende opdrachten (en twee van ieder), waarvoor specifieke kaarten moeten worden ingeleverd: vijf dezelfde kaarten, zeven verschillende kaarten, of drie of vier setjes van twee dezelfde kaarten. Wanneer een speler kaarten heeft ingewisseld voor geld, loopt de sheriff op het minispeelbordje een stapje verder. Zodra de sheriff zijn rondreis heeft beeindigd en weer terug is in Nottingham is het spel afgelopen. Wanneer de laatste opdrachtkaart vervuld is, is het spel eveneens ten einde. De hoeveelheid geld die de spelers tijdens het spel hebben vergaard wordt geteld, handkaarten zijn verder niets meer waard. Het rijkste hulpje wordt hoofdhulpsheriff en wint het spel!

Ondanks het feit dat Nottingham een kaartspel is, wordt het kaartengeluk tot een minimum teruggedrongen doordat je met de roof-, overval-, ruil- en koopacties meestal wel aan de kaarten kan komen die je nodig hebt, ook als je ze niet zelf trekt. Wel vervelend als andere spelers die acties ook uitvoeren en je kostbare kaarten weer afnemen, daar zit wel een frustratiefactor. De twee manieren om geld te krijgen, setjes  inruilen of opdrachten vervullen, hebben ieder hun voors en tegens. Bij het setjes inruilen kun je lastiggevallen worden door hinderlaagkaarten van andere spelers, maar het is wel vrij gemakkelijk om drie dezelfde kaarten te vergaren. De opdrachten vergen wat meer gespaar, maar daar zijn de punten dan ook naar. Een setje van drie levert tussen de 7 en de 13 punten op, terwijl de meeste opdrachten wel 25 punten waard zijn. En opdrachten kunnen niet gedwarsboomd worden met hinderlaagkaarten.
x
Omdat je daadwerkelijk de hele tijd kaarten van je medespelers aan het afpakken bent en hinderlagen probeert te plannen komt dit aspect van het thema goed over. Ook zijn de kaarten leuk geillustreerd, iedere kaart beeldt de actie uit die ermee kan worden uitgevoerd. Zo staat er op de stelen/kandelaar kaart een illustratie van een heerschap dat met een schijnheilig gezicht een kandelaar ‘verhuist’ van de tas van een nietsvermoedende voorbijganger naar zijn eigen mantelzakken. Omdat een speelbeurt maar kort duurt speelt Nottingham lekker vlot weg, zodat  het ook met een volle bezetting geen langdradig spel is: binnen het uur is bekend wie de nieuwe hulpsheriff wordt.
x
Er zijn dus geen enorme tactische afwegingen en breinkrakende situaties in dit spel aanwezig, maar als luchtig spel met een grappig, goed geimplementeerd thema is dit iets waar de drie tot zeven spelers gegarandeerd plezier aan zullen beleven.
© 2006 Barbara van Vugt

Nottingham, Uwe Rosenberg, Abacusspiele, 2006 - 3 tot 7 spelers vanaf 10 jaar, 30 minuten

x
x
x