xxxx

Löwenherz (Leeuwenhart)
pagina 2

x
3. Ridder plaatsen: een ridder moet altijd aangrenzend aan een eigen kasteel of andere eigen ridder geplaatst worden. Om een ridder op een bosveld te plaatsen kost nog een extra geld; op een weiland is gratis, en in een dorp of mijn mogen geen ridders staan.

4. Overloper: een ridder van een tegenstander in een door jou aan te wijzen gebied loopt over naar een aangrenzend eigen gebied. Het komt er dus op neer dat jij er een ridder bij krijgt en de ander er een verliest.

5. Verbond: Als een tegenstander te groot en gevaarlijk wordt, en je hele gebied dreigt over te nemen, kun je een verbond uitspelen. Er heerst dan tot het eind van het spel een wapenstilstand tussen jullie gebieden.
Het spel kan op twee manieren eindigen: wanneer er een bepaald puntenaantal bereikt wordt door een van de spelers (afhankelijk van spelersaantal) is het spel direct afgelopen. Raken echter de actiekaarten op voordat dit gebeurt vallen er nog extra punten te verdienen: degene met het meeste geld in kas krijgt nog 5 punten, en nummer twee krijgt er nog drie. De speler met de meeste punten wint in dit tweede geval!
Löwenherz 2003 is een erg leuk en strategisch spel. Nu was Löwenherz 1997 dat eigenlijk ook al. De vraag is of de nieuwe uitgave, ondanks alle veranderingen, nu echt wel zo anders speelt dan zijn voorloper. Het feit dat je bij Löwenherz 1997 moet bieden op acties, in tegenstelling tot bij Löwenherz 2003 waar iedereen zijn eigen actiekaarten heeft, voegt wel een extra dimensie aan het spel toe; bieden is nu eenmaal een vak apart.
Maar voor het belangrijkste gedeelte is het spel hetzelfde gebleven: strategisch omgaan met ridders en grenspalen om zo groot mogelijke gebieden te verwerven, en daarbij de concurrentie aangaan met tegenstanders die precies dezelfde agenda hebben. Een goed ontwikkeld strategisch inzicht zal je in dit spel zeker geen windeieren leggen! Afwegingen zijn er volop te maken: wanneer laat je een gebied doorgroeien, en wanneer besteed je er een beurt (en veel geld!) aan om ridders te plaatsen? Als je dit te laat doet zijn je sterkere tegenstanders misschien al flinke bressen in je territorium aan het slaan! Ook een belangrijke: welke kaart verkoop je aan de etalage, als je om geld verlegen zit? Een dure (en dus meestal sterke) kaart levert meer geld op, maar alles wat in de etalage ligt kan door de tegenstanders gepakt worden om later tegen jou in te zetten.
x
Löwenherz speel je in 60 tot 90 minuten, en het blijft gegarandeerd spannend tot de laatste minuut: meestal vliegen de spelers heen en weer over de scorelijst, omdat punten nooit definitief zijn en allemaal weer afgepakt kunnen worden. Niet voor niets is dit spel gespeeld op het Nederlands Kampioenschap Bordspellen 2003! Löwenherz 2003 is goed te spelen met 2, 3 of 4 spelers, hoewel het met vier spelers wel het leukste is omdat je dan wat meer concurrentie hebt op het bord. En, heel belangrijk: alle componenten passen werkelijk perfect in de doos. En dat is zeker niet met elk spel het geval, dus dit is zeker een eervolle vermelding waard!
© 2004 Barbara Lussenburg

Löwenherz / Leeuwenhart, Klaus Teuber, Kosmos / 999 Games, 2003, 2 tot 4 spelers

x
x
x