xxxx

Lost Valley
pagina 2

x
Gelukkig zijn er bij de handelspost allerlei zaken te koop die een hoop van de lasten waar men als ontdekker mee te maken krijgt kunnen verlichten. Zo is er de boot waarmee drie stappen langs de rivier bewogen mag worden, en waarmee deze ook op ieder gewenst punt overgestoken kan worden. Of de kar, die ervoor zorgt dat er wat extra bagage mee mag op reis (de oorspronkelijke rugzak heeft namelijk zeer beperkte plaatsen beschikbaar voor het broodnodige gereedschap, voedsel en hout), of een paard waarmee ook in het binnenland twee stappen per beurt afgelegd kunnen worden.

x


Met een bijl kunnen in het bos twee stuks hout in plaats van één per beurt geveld worden, en met een hengel kan ook vis gevangen worden zonder bij een vissymbool te hoeven staan. Zo zijn er nog veel meer nuttige zaken tegen een alleszins schappelijke prijs. Vergeet ook de whisky niet: consumptie hiervan verleent de speler buitengewone krachten zodat er een tweede actie of een tweede beweging mag worden uitgevoerd. Dat kan net genoeg zijn om het laatste goudfiche voor de neus van de concurrent weg te kapen, bijvoorbeeld.
x
Het spel is uit wanneer ofwel een van de spelers zich bij de handelspost gemeld heeft met minstens tien goudfiches in zijn rugzak, ofwel wanneer de winter is ingezet en het goudzoekersklimaat te slecht is om door te graven. Dit laatste gebeurt wanneer een stroomafwaarts rukkende ijsschots, die in het spel gebracht wordt wanneer alle landschapstegels gelegd zijn, bij de handelspost is aangeland. In beide gevallen worden de goudklompjes die staan afgebeeld op ieders goudfiches geteld, en de rijkste speler wint!Lost Valley heeft een hele leuke sfeer. Er is veel te ontdekken, niet alleen in de vallei maar ook aan spelcomponenten. Er zijn zo veel verschillende nuttige zaken te koop in het basiskamp dat het wel een aantal potten duurt tot je de kans hebt gehad ze allemaal een keer aan te schaffen en hun nut te ondervinden. Om flexibel in te kunnen spelen op de gebeurtenissen op het bord is het in ieder geval van belang dat je wat uitrusting hebt die het mogelijk maakt om grotere afstanden af te leggen in een beurt, zoals een boot of een paard. Maar een kar die het mogelijk maakt om extra veel bagage mee te zeulen is ook erg handig, of anders een bijl of een hengel of… De hoeveelheid extra uitrusting die je mee kan torsen is echter beperkt, kortom: er moeten lastige keuzes gemaakt worden.
x
Hoe een spel verloopt verschilt per spel. Het is mogelijk om ieder ontdekt stuk land eerst leeg te halen voordat er een volgend stuk blootgelegd wordt; op die manier kan het gebeuren dat het spel al uitraakt wanneer er pas een klein gedeelte van de vallei ontdekt is. Een andere tactiek is om eerst een groot deel van de vallei bloot te leggen, en dan de meest gunstige locatie te kiezen om het goud benodigd voor de overwinning binnen te halen. Natuurlijk ben je niet alleen in de vallei; het is zaak om de concurrentie goed in de gaten te houden. Niks is zo frustrerend wanneer je tegen hoge prijs een mijn gebouwd hebt en de medespelers deze dankbaar gebruiken om al het aanwezige goud te delven zodat de ader volledig uitgeput is wanneer je zelf weer aan de beurt bent.
x

Omgekeerd is het natuurlijk een goede zaak om zonder zelf te investeren de bouwwerken van de tegenstanders te benutten voor eigen gewin.
Lost Valley is een afwisselend en sfeervol spel, dat afhankelijk van het spelersaantal 1 tot 2 uur in beslag neemt. Officieel is Lost Valley voor 3-4 spelers, maar met twee spelers is het ook prima te doen
.
© 2004 Barbara Lussenburg

Lost Valley, Roland & Tobias Goslar, Kronberger Spiele, 2004 - 3 tot 4 spelersx
x
x