xxxx

Spielwarenmesse Nürnberg

x
Gezellige spellenterrassen, overzichtelijke hallen, een tas vol spellen, je kunt het allemaal vergeten want hier is geen plaats voor de consument: Nürnberg is de plek voor speelgoedhandelaren die zich op elke vierkante meter bevechten. Dat daarbij ook bordspellen worden gepresenteerd, is voor ons spellengekjes van het grootste belang maar valt volkomen in het niet bij de andere tentoonstellers. De highlights zoals hierna genoemd geven daardoor een vertekend beeld van wat er nog meer gaande is, al worden er ook enkele andere opmerkelijk items uitgelicht.

Het is onmogelijk om compleet te zijn; daarvoor ook was er te weinig beschikbare tijd. Van de twaalf immense hallen zijn er slechts drieëneenhalf doorlopen; hierdoor vielen de onduidelijker gepresenteerde zaken af maar het moet gezegd dat de persoonlijke voorkeur ook een rol speelde.

Wat deden de ‘grote jongens (en meisjes)’? Zij pakten allen groot uit, en hadden soms zoals bij Hasbro uitsluitend georganiseerde rondleidingen met gids. Daardoor kwam deze stand als een vesting over; was er geen tijd om te wachten tot de volgende rondleiding, dan was het onmogelijk om er ook maar iets van te zien omdat de poort door twee ‘wachters’ in de gaten werd gehouden.

Abacus Spiele
CardChess International
Clementoni
Days of Wonder
Hans im Glück
Kosmos
Ravensburger
Queen Games
Divers speelgoed


Kosmos
Kosmos had een groot eiland waar de spellen in nissen werden gepresenteerd. De spellen werden ieder kort maar bondig door demonstratormeisjes en -jongens belicht, net zoals dat trouwens bij elke andere stand het geval was.

Amazonas is het grote Kosmosspel dat de doorgewinterde speler aan moet spreken. De spelers worden er door een universiteit op uitgestuurd om in het oerwoud verschillende soorten flora en fauna te ontdekken. Aan het begin van het spel krijgen ze ook nog een (geheime) opdrachtkaart waarop vier nederzettingen staan die ze aan het eind van het spel tenminste moeten hebben aangedaan en er een vertegenwoordiging hebben gebouwd. In elk dorp kunnen tot drie steunpunten worden gebouwd, die het mogelijk maken vandaaruit weer verder te ontdekken. Natuurlijk is het eerste steunpunt goedkoper dan de overige twee, die elk ook weer duurder zijn. Het oerwoud kan over land worden bewandeld, maar er zijn ook diverse rivierstromen die diverse kanten op meanderen. Elke beurt wordt een van de 18 kaarten omgedraaid; dit is de motor van het spel. Hierop staat een gebeurtenis afgebeeld die positief of negatief kan uitpakken. De spelers hebben zelf ook nog kaarten, die ze kunnen uitspelen en waarmee ze diverse dingen kunnen kopen. En natuurlijk zijn de middelen schaars! Probeer zoveel mogelijk van dezelfde soort fauna of flora te verzamelen, is de bedoeling.

Ubongo wordt als een spel voor niet-spelers gepresenteerd. 36 kaartjes met verschillende grids geven telkens een andere opdrachtkaart die gevuld moet worden met geometrische Tetris-achtige vormen van diverse kleuren. Weet een speler de vereiste vormen passend en kaartvullend in het grid te leggen, dan mag hij de twee eerste edelstenen uit een kolom naar keuze pakken. Winnaar is degene die aan het eind van het spel de meeste edelsten van dezelfde kleur heeft verzameld.

Is er een prijs voor mooiste (en duurste) uitvoering van een spel? Dan maakt Die Siedler von Catan goede kansen! Want nu is er een driedimensionaal uitgevoerd spel dat het basisspel omvat, maar ook de Städte und Ritter en Seefahrer uitbreidingen. Alles in een mooie houten schatkist verpakt waar dan ook de hoofdprijs voor moet worden betaald: de verkooppprijs van deze eenmalige oplage van 1000 stuks gaat tussen de € 250,- en € 280,- liggen! Ideaal object voor verzamelaars.
Wie kent ‘m niet? De prehistorische gletsjerman die gevonden werd op de grens van Zwitserland en Italië. Kinderen kunnen nu gezellig met ‘Ötzie’, zoals ie inmiddels liefkozend genoemd wordt, aan de gang. Een plastic halfvergaan lijkje moet met water in de vriezer worden  gestopt, waarna ie met allerhande speelwerktuig en warmwaterspuiten uit het ijs bevrijd moet worden. Hoe verzin je het!

Een ander speelgoedje van Kosmos heeft wat meer speelzin: een futuristisch uitziende trommel waarin stenen kunnen worden gepolijst. Slijp je eigen (kiezel)stenen)! Of neem de projector waarmee de kinderkamer met het bewegende heelal kan worden beschenen. De bijgeleverde cd geeft extra informatie. Zinnig, opvoedend, en toch leuk speelgoed.

Voor de kleine archeoloogjes onder ons zijn er diverse kleine kits van gipsplaatjes, die, eenmaal zorgvuldig bebikt, bekwast en schoongepoetst, kleine (namaak)skeletjes van prehistorische dieren blootgeven. Origineel idee.Van minder educatief niveau lijkt dan de snoepdoos die de kinderen wordt aangeboden: zelf allerhande snoep maken. In de buurt stond een box met jellysnoepjes waaruit gratis kon worden gepakt. De bonbonfabrikant Kosmos als pusher...

Verrassend was het om te zien dat Phalanx onder de hoede van Kosmos een aantal van haar spellen kon demonstreren. Phalanx wordt sinds januari door Kosmos omarmt  en gepromoted omdat dit het aanbod van Kosmos op een prettige manier aanvult en zo de nog serieuzere speler tevens kan worden bediend.

top

China
De Chinezen komen! En ze zitten al in Nürnberg! Een hele straat vol met kleine nerinkjes waar je de geur van de sweatshops bijna kan aanraken; het leek wel Chinatown! Grappig voorval: het op de foto zetten van louter een company logo werd bijna hysterisch verboden, maar de fotograaf zette door en drukte toch af. Waar zijn ze bang voor? Dat WIJ ze gaan kopiëren? Ach, zoals de waard...

Ravensburger


Ravensburger pakte ook groot uit en had een groot labyrinth waar het soms lastig was om op eigen gelegenheid de juiste richting te bepalen. Op grote wanden met sfeervolle panelen werden de spellen uitgelicht.
Palazzo wordt samen met Louis IV het tweede nieuwe Aleaspel dit jaar. Van Palazzo en van Louis IV zagen we nog niet meer dan de dummy aan de wand, al gaf Ravensburger aan dat Louis IV op dit moment aan de handel wordt geleverd.

In Duitsland werd de opvolger van King Arthur, Die Insel, gepresenteerd. In deze sequel bevechten de spelers nu niet alleen de monsters die een vulkaan uitspuwt, maar ook elkaar. Van King Arthur wordt dit jaar ook een Nederlandse versie op de markt gebracht.
Australia is een spel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Met een Flying Doctors toestel vliegen we van airstrip naar airstrip om daar de industrialisatie op gang te brengen. Rangers spelen een rol, en dollars. Verder gaat het om de meerderheden in een gebied. De minderheden worden weer eens vergeten: waar zijn de Aboriginals in een spel met als titel Australië, zo is de eerste gedachte? Als het al over meerderheden moet gaan, neem dan kangoeroes, of schapen!


In een passend mierzoete Disneyhoek van Ravensburger stond een prinsesje kraaltjes te rijgen. Het is niet bekend of er iemand is blijven wachten tot ze zich zou prikken, om haar weer wakker te kussen...Een mollenspel voor kinderen dat in Nederland de Engelse titel ‘Up and Down’gaat krijgen mag niet ongenoemd blijven. In dit spel worden van een stapel opdrachtkaartjes getrokken met gekleurde mollen. Per beurt moeten drie mollen worden omgedraaid; aan de onderzijde zit een andere kleur mol. Heeft een speler de kleuren op zijn kaartje bij elkaar dan mag hij een volgende opdrachtkaart pakken, die moeilijker kan zijn met meer of verschillende kleuren, maar waarvoor hij ook meer scheppen krijgt die aan het eind van het spel als punten tellen. Een eenvoudig en ‘fesselnd’ geheugenspelletje voor kinderen dat de potentie heeft om het goed te gaan doen.
top

Vanuit stilstand...
Niet elke stand deed zijn uiterste best om klanten binnen te halen. De dame op de foto (en dit is in een laboratorium getest!) heeft tenminste drie lange dagen op haar stoel gezeten of zich er staande achter vastgehouden maar heeft in ieder geval geen enkele verdere activiteit tentoongespreid. Een hilarisch moment brak aan toen ze op een gegeven moment ’s middags om de haverklap de ogen sloot en wegdoezelde! We zijn benieuwd naar de bedrijfsresultaten!

Days of Wonder


Days of Wonder wist de nieuwe Duitse versie van Piratenbaai, Piratenbucht, onder de aandacht van het publiek te brengen met een reuzegrote tabletop van het spel. Het zag er heel sfeervol uit!

De Ticket to Ride-variant Europa is er voor de echte liefhebber: andere kaart en dus andere routes, met stations als een nieuw element.top

Clementoni
Clementoni presenteerde het mooi uitgevoerde kinderspel van Leo Colovini, Wikinger. Andere titels hadden betrekking op het eerst bouwen en vervolgens ontdekken van verschillende voorwerpen om zo meer over de cultuur of het onderwerp te weten te komen.top

Hans im Glück


Bij Hans im Glück werd Der Turmbau zu Babel gepresenteerd, van Reiner Knizia. Gebouwen bouwen, meerderheden, waarderingen; meer is er niet van blijven hangen. Zegt dat wellicht wat over de originalitei?

top

Queen Games
MacRobber van Ralf Burkert, uitgegeven bij Queen Games lijkt een aardig spel, maar de praktijk zal leren of het dat inderdaad ook is. Verder verschijnt er een hele serie nieuwe spelen zoals Taxi, Inka, Revolte in Rom en Rattenscharf waar nog niets van bekend is.

top

Abacus Spiele
Abacus Spiele komt met een hele rij klassiekers uit zoals Hase und Igel, maar waarvan China niet direct als klassieker herkenbaar is - het is Kardinal und König in een ander jasje, maar licht verbeterd met een tweezijdig speelbord voor verschillende aantallen spelers, en een drietal regelwijzigingen/toevoegingen, die ervoor hebben gezorgd dat deze het spel beter hebben gemaakt.
Torres, ook opnieuw uitgegeven, heeft alleen een cosmetische verandering ondergaan.Abacus staat bekend om haar schappelijke prijzen, die meestal rond de € 20,- liggen. Voor deze klassiekers ligt er nu een mogelijkheid om de omissies in de spelverzameling tegen een aantrekkelijke prijs op te vullen.
top

CardChess International


CardChess International legt de laatste hand aan Pompeji, dat nu zeer binnenkort op de markt verschijnt. Jeff Widderich, de auteur van het spel, liep de hele beurs met een rokende Vesuviuspet op z’n hoofd!

Van H2olland, een spel dat gaat over de moeizame drooglegging van (Hol)land was een prototype te zien. Na de drooglegging moet het volgens de regels der agrariërs worden bebouwd, waarmee bijvoorbeeld weer nieuwe molens kunnen worden gekocht. Dat bij het bebouwen van land de buurman kan worden dwarsgezeten, is nodig om de eigen gewassen kwijt te spelen. Aan het eind van het spel zal blijken wie het meeste land heeft heeft weten te bebouwen met de beste gewassen.
Een ander prototype is Einfach Spitze, dat in de Engelse vertaling  Control jammer genoeg de woordspeling verliest. Twee of vier spelers moeten vier van hun acht pyramides naar de overzijde van het bord zien te brengen. Daarbij kunnen andere kleuren worden geblokkeerd. Het spel lijkt zó eenvoudig, dat je haast zou denken dat het al zou moeten bestaan. Dit spel heeft een laag instapgehalte: simpel en fascinerend, hoe verzin je het (nog)?
top

Divers speelgoed
En verder? Het Italiaanse kind wordt nog steeds dodelijk verwend, het Engelse ‘spoiled’ geeft de uitwerking eigenlijk beter weer. Zo mag de miniatuurmama alvast met bijna levensgrote wasmachines en kookplaten spelen, terwijl de jonge Toni wat oefent met zijn plastic scootergereedschap.

Voordat het zover is, hebben we de buggyfase: dit zijn inmiddels indrukwekkende gevaartes. Het overdekte exemplaar biedt ook plaats voor een duopassagier: voorin het panoramadeck is plaats voor het speelgoedbeest!

Als de bambini wat groter zijn gaan ze bij Pipo wonen, maar Pipo is niet thuis en dus hebben ze het hele huis voor zich alleen.

Nog meer keukenspeelgoed, en nóg professioneler: de firma Scavolini pakt de zaken grondig aan; een meisje hoort achter het fornuis zodat de jongens straks zo lang mogelijk van hun moeder afhankeljk kunnen -en vooral mogen- zijn. Voor de duidelijkheid: de foto laat een fornuis op ware kinderhoogte zien, de pop erachter is ongeveer 90 centimeter hoog.Natuurlijk moet het gras worden bijgehouden, en de firma Wolf, bekend van het serieuzere tuingereedschap, bedient het tuinwerkend kind op zijn wenken: een speelgrasmaaier met een bidonhouder waarin plaats voor twee bijgeleverde bellenblaasflesjes!

De Engelsen houden het op klassiek: hier worden de kinderen nog steeds met hobbelpaarden grootgebracht. Kunnen ze nog wat moeilijk zelfstandig lopen, dan helpt een looprekje vermomd als kwijlend hondje het struikelende kind de dag door.
Voor een andere vrolijke noot zorgt Schmidt Spiele met een puzzel van een Bob Ross schilderij. Dit is volgens ons geheel tegen de opvatting van Bob in!

Een andere puzzelfabrikant probeert het met bekende overleden zangers: The Voice als jigsaw puzzel!
Verder gezien: de reli-hobbyist kan nu ook in Ministeck het Laatste Avondmaal in elkaar steken.
En Paus Johannes de Tweede staat natuurgetrouw verbeeld tussen Freddie Mercury, Elvis Presly en Lady Diana in. Eronder zorgen Britse soldaten voor het wereldlijke en nog realistischer accent.

Na de beurs was er even tijd nodig om weer tot de werkelijkheid en het normale leven terug te keren; een mens zou anders gaan denken dat de wereld alleen maar om (bord)spellen ging!

In de trein van Nürnberg naar Frankfurt slaakt een vrouw tijdens het lezen verrukte kreetjes en belt vervolgens een vriendin: wist zij dat Heinrich met zijn paard in het paardentijdschrift Pegasus staat?...
© 2005 Richard van Vugt
x
x
x