vertaling spelregels Jeanne d'Arc 1429

uitgever: Mario Truant Verlag, Mainz/Rhein, onder licentie van Edition Tilsit
Auteur: Pascale Bernard

jaar: 1998

ROOF EN VERRAAD IN FRANKRIJK

Het spel over de Honderdjarige Oorlog

Tussen de jaren 1337 en 1453 was Frankrijk het toneel van veel ambitieuze krijgsheren: meer dan honderd jaar gebeurtenissen, welke het einde van de Middeleeuwen aankondigden.
Van slagveld naar slagveld, van Vlaanderen tot Bretagne, van Normandië tot Gascogne, de oorlog veranderde van aard en snelheid alnaargelang het seizoen; alle deelnemers probeerden de overhand te krijgen, maar niemand lukte het in z’n eentje.
Aanvaard u deze opdracht, om Frankrijk onder uw leiding te verenigen?


1.0 DOEL VAN HET SPEL
Het doel van het spel is om zoveel mogelijk Troonpunten te verzamelen, om zodoende aan het eind van de Honderjarige Oorlog de onomstreden koning van Frankrijk te worden.
De spelers, in een van de rollen van de zes grote landen die bij dit conflict betrokken waren (Engeland, Frankrijk, Navarra, Bretagne, Vlaanderen en Bourgondië) proberen aan het eind van elke ronde zoveel mogelijk provincies in hun macht te hebben. Voor elke provincie krijg je 1 Troonpunt (TP), voor de Parijse provincie Ile-de-France zelfs 2 Troonpunten.


2.0 VERLOOP VAN HET SPEL
Elke speler probeert provincies te veroveren door alle steden van die provincie te bezetten. Wanneer aan het eind van een ronde alle steden van een provincie in de handen van een speler zijn, dan heeft deze speler de macht in deze provincie.
De veroverde steden betalen belasting in de vorm van Louis d’Or. Het aantal goudstukken wordt meer als de stad een burcht of een vesting heeft. Met de ontvangen belasting kan een burcht of vesting worden gebouwd, of er kunnen gevechtskaarten mee worden gekocht.
Elke speler beweegt in z’n beurt zijn troepen en valt aan, om nieuwe steden te veroveren.


3.0 INHOUD
• spelregels
• 1 speelbord
• 2 dobbelstenen
• 1 dek kaarten met 74 gevechtskaarten en 6 heldenkaarten
• 20 burchten
• 10 vestingen
• 4 kartonnen platen met uitgestanste speelstukjes: 120 garnizoensmarkers (20 per land), 6 landmarkers, 36 invloedspunten (6 voor elk land), 12 gebeurteniskaartjes, 10 plunderingsmarkers, verschillende andere markers en een hoeveelheid Louis d’Or (goud, zilver en brons, die elk verschillende waarden hebben)

Elk land onderscheidt zich door z’n wapen en z’n kleur: rood voor Engeland, blauw voor Frankrijk, groen voor Navarra, wit voor Bretagne, geel voor Vlaanderen en zwart voor Bourgondië.