xxx

samen doornemen

x
2004 was een goed spellenjaar, zullen we maar meteen verklappen. Niks geen rampen of tegenslagen; ons overzicht is er een van voorspoed en progressie. Werden er vorig jaar door vier spelers samen 824 spelen gespeeld, dit jaar maakten slechts drie spelers er een flinke pot van door samen 1186 spelen op tafel te zetten, en te spelen!
Daarbij betoonden zij zich echte omnivoren; er was geen spel zo vreemd, of het werd wel gespeeld: oud, nieuw, alles door elkaar; en dan toch nog de juiste stukken in de diverse dozen weten te krijgen: dat kenmerkt de accurate en oplettende spelers van Gamepack!

Een nieuw spel als San Juan kwam door het fanatieke en fervente spelen van Richard meteen op de eerste plaats van meest gespeelde spel van 2004 terecht; en ook op de rest van de top 25 werd door hem een zwaar stempel gedrukt, al wist Fred er het favoriete 'Bohnanza', en Gerard 'zijn' 'Zoff Im Zoo' in te drukken.
Het is geen wonder, dat de meest gespeelde spellen veelal kort te spelen spellen waren, licht van toon ook, al is het opmerkelijk dat ondanks de overvloed van dit soort spellen op de lijst 'Puerto Rico' een tweede plaats heeft weten te behalen. Ook opvallend is, dat er duidelijk een aantal favorieten is, die toch al wat jaren meegaan. Zo wordt 'Puerto Rico' langzamerhand tot een klassieker, en ook 'Ohne Furcht und Adel' blijft nog veel gespeeld worden. Maar de echte klassieker in de top 25 is 'Big Boss' uit 1994; al moest Richard deze wel bijna eigenhandig de lijst in spelen.Fred blijft het een leuk spelletje vinden, dat gedoe met die kaarten in je hand die je niet mag uitspelen zoals je zelf wilt! Met de toevoeging 'Mutabohn' kan hij ook buiten clubverband met Meinou zijn boontjes doppen (ja sorry hoor, maar ZIJ waren begonnen met al die flauwe woordspelingen!). Onderaan bungelt het prototype van Andreas Steding, dat waarschijnlijk een andere setting krijgt. En vier keer 'Age of Steam' gespeeld, dat mag toch wel een prestatie worden genoemd! Met de 'grotere' spellen als 'Kogge', 'Euphrat und Tigris' en 'Puerto Rico' op de lijst kan ik gerust zijn: dóór naar het volgende jaar, Fred!

Wij weten heel goed wat voor speler je bent, Gerard! Je mag je dan wel verschuilen achter een dierentuin vol beesten, maar we hebben je gezien! Als de lijst ook juweeltjes laat zien als 'Ra', 'Puerto Rico', 'Wallenstein' of zelfs 'Blokus', dan ben je onder je niveau bezig! En over Kardinal und König zullen we het blijvend oneens zijn, juweel of niet, maar ik stel voor: zullen we het op 'parels voor de zwijnen' houden? Ik zou zeggen, over, maar met Pasen houden we nog een kleine evaluatie!

Altijd met de armpjes keurig over elkaar, ijverig en zonder te knoeien z'n huiswerk makend, dat is het braafste jongetje van de klas. Maar je kunt ook overdrijven! Mijn God, heb je niets beters te doen jongen? Een keurige lijst, daar niet van, maar het mag ook wat minder. En zoek dan wat meer de diepte. Oppervlakkig vertier in de hoofdstad van Puerto Rico leidt to niets! Gelukkig bungelen onderaan de serieuzere spelen, zoals 'Euphrat und Tigris', 'Kogge', 'Keythedral' en 'Reef Encounter'. Voorwaardelijk over!
x
x
x
x