xxx

Aan tafel!
Spellenjaar 2006

x

Het was een mooi spellenjaar, dat moet gezegd. Kwam het wat weifelend op gang, in de zomer kwamen er steeds meer mooie spellen bij, en ook in Essen konden de portemonnees in navolging van de gapende monden weer vol open! Maar werden de nieuwe spelen zichtbaar in de gespeeld-lijst? Wat dat betreft heeft slechts één Gamepacklid zich met meer dan normale toewijding van deze taak gekweten en heeft een nieuw verschenen spel (en niet zomaar een, maar Spiel des Jahres) prominent op plaats 1 gespeeld. 'Taluva', in Essen verschenen en dus nog maar net uit, wist zich ook meteen op een mooie plek te zetten.
De 'tussendoortjes' c.q. 'afsluiters' weten zich nog steeds hoog in de lijst te nestelen, getuige de tweede plaats voor 'Geschenkt' en een vijfde positie voor 'King Lui'. 'Blokus', wat laat door Richard ontdekt, werd meteen zijn meestgespeelde spel en kwam zodoende op plaats acht terecht. Ook 'Hive', als snel te spelen spelletje voor twee, wist zich dankzij Gerard en Richard nog net binnen de top-tien te werken. Zwaargewichten waren er ook: 'Puerto Rico', inmiddels een klassieker, werd veertig keer gespeeld en kwam daardoor op vier, dat is 'respèct, man!' En met 'Caylus' en 'Reef Encounter' op respectabele noteringen kunnen we als club tevreden terugkijken. We hebben gelachen, we hebben genoten, en verdorie nog mooie spellen gespeeld ook!'Caylus', vorig jaar op een 14e plaats, stoomde nog wat verder door naar nummer 11, maar we denken dat ie daar wel zijn hoogste plek heeft bereikt. Dat 'San Juan' nog zo hoog wist te eindigen, lag niet aan Richard, die aan het afbouwen is en van 48 gespeelde potjes in 2004 het nu nog maar 7 keer speelde. Nee, de estafettestok lijkt doorgegeven aan Edwin, die er ondanks zijn bezigheden met 'Thurn und Taxis' niet om maalde om er ook nog enkele andere bij te nemen/spelen, waaronder 23 keer 'San Juan'! En in een adem noemen we dan 'Nottingham', het kaartverzamelspelletje, dat ook weer vrijwel alleen door Edwin met 25 keer de lijst in werd gespeeld. Soms sta je even te kijken: heb ik dat spel zóveel gespeeld? Memoir '44, met de uitbreidingen, werd het afgelopen jaar 56 keer gespeeld, en ook hier wijzen we (maar wijzen mag eigenlijk niet) wederom vol ontzag naar Edwin.

De voorspelling van vorig jaar is grotendeels uitgekomen: 'Himalaya' en 'Die Dolmengötter' werden niet meer gespeeld, en ook 'Palazzo' en 'Australia' kwamen nog maar een enkele keer op tafel. Tegen verwachting in, en beter ging het met 'Lost Valley' en 'Das Zepter von Zavandor': toch nog 4, respectievelijk 5 keer gespeeld. En wat kunnen we uit de lijst van dit jaar voor volgend jaar afleiden? Een harde landing wordt voorspeld voor 'John Silver', 'Augsburg 1520', 'Hive', Blue Moon City', 'Baron' en 'Leonardo da Vinci'. En of Edwin 'Thurn und Taxis' weer net zo vaak zal spelen? Als 'deel 2' uitkomt, zal het origineel waarschijnlijk wel wat minder vaak uit de kast worden getrokken.Natuurlijk waren er weer de persoonlijke voorkeuren, zoals hierboven al is gebleken. 'Flaschenteufel' en 'Zoff im Zoo' blijven de favorieten bij Gerard, of vinden er in ieder geval hun weg naar de spellentafel.
Een nieuwkomer als 'Aton' staat dan wel meteen op drie, en ook andere novité's vinden we in Gerard's lijst op hoge posities. Dat hij daarbij de klassiekers als 'die Fürsten von Florenz' of een zwaargewicht als 'Caylus' niet veronachtzaamd, siert hem zeer!

Ugur gaat weleens op vakantie, dat is op zich niet opmerkelijk. Soms zit ie daarbij wel eens in de trein, langdurig zelfs, en soms is het landschap zo eentonig dat zelfs een vrij lichtvoetig en niet voor al te repetitief spelen geschikt spel als 'Geschenkt' hier een negentiental keren boven te prefereren valt!

Ugur kijkt zelf terug op 2006:
'2006 was weer een stap vooruit: veel meer gespeeld dan in 2005, en ook veel nieuwe spellen (zowel 'nieuwe nieuwe' als 'oude maar voor mij nieuwe'). 'Geschenkt' staat bovenaan door een lange China-treinreis, maar mijn favorieten van het jaar waren 'Caylus', flink gespeeld na een zeer goed bevallen kennismaking in 2005, 'Die Säulen der Erde', wat mij betreft het beste nieuwe spel van 2006, en 'Age of Steam', dat ik na elke sessie meer ben gaan waarderen.'

We hoeven ons bij Edwin niet af te vragen wat 'Spiel des Jahres' is geworden! Zouden we wellicht van een beginnende trend kunnen spreken, in het licht van de toch ook niet weinig gespeelde 'Ticket to Ride' + varianten? Na dit volwassen bordspel kakt het echter snel in op de lijst, en zien we slechts hele snelle vullertjes. Dit had, zo weten wij uit de spellengangen, te maken met een persoonlijke target die ieder van ons zich wel eens moet stellen; maar, nu eenmaal gehaald, hopen we volgende jaar toch wel weer wat zwaardere spelen aan te treffen, Edwin! Goed nieuws is er ook: van 'Het Padvinderspel' is Edwin ogenschijnlijk bijna genezen; dit valt dit jaar bijna uit zijn top-vijfentwintig!

Edwin geeft ons zijn volgende terugblik:
'Het jaar 2006 was een persoonlijk recordjaar. In totaal 616 gespeelde spellen danwel spelletjes.
Ik kan terugkijken op vele mooie sessies op vele verschillende lokaties: van Egmond aan Zee tot aan het Sauerland, van Corfu tot Fort Worth. Het Hoofdkantoor te Amsterdam-West fungeerde daarbij steevast als rots in de woelige spellenbranding.

Voor de grap heb ik ook eens de speelminuten proberen te tellen. Uitgaand van een vrij conservatieve schatting per spel (bijv. 45 minuten 'Thurn & Taxis') kom ik tot 23640 minuten, ofwel een kleine 400 uur, ca. 16 dagen. Kennelijk had ik toch nog 349 dagen nodig voor andere (min of meer belangrijkere?) zaken...


Lijstjes? Ja, leuk:
Spel 2006: 'Thurn & Taxis' (vooral met een glaasje rosé bij 35 graden)
Niet gespeeld 2006: 'Elasund'
Door het ijs gezakt 2006: 'Caylus'
Kaartspel 2006: 'Nottingham'
Niet gespeeld 2006 (2): 'Shadows over Camelot'
Géén bordspel 2006: 'Loopin' Louis' - 'Stef Stuntpiloot' (die ca. 30x zijn dus niet meegeteld)
Frustratie 2006: Caylus provoost actie door twee niet nader te noemen Gamepackleden
Eigen schuld 2006: zie Frustratie 2006
Hilarisch 2006: 'Ca$h 'n Gun$'
Net niet vermoord 2006: 'Dr. Lucky'
Net iets te vaak vermoord 2006: 'Dr. ...eh...Ducky' (met dank aan Barbara)
Toodle-A-Dokey 2006: 'Kampf um Rom' (zie het als een stimulering, Klaus)
Prototype 2006: 'Autofocus' (mag het iets, eh, eigenlijk veel sneller, Ron?)
Moment 2006: te veel om op te noemen...

Voornemen 2007: mooie spellen in een even mooi (Gamepack) gezelschap. Enne, 'Thurn & Taxis - 2' zit er aan te komen!'

Onze analytica speelt graag abstracte spellen, geeft probleemloos dingen weg, en drinkt haar rosé graag met ijs. Het is een wat troebel beeld, eigenlijk, want we horen vaak zwaardere titels dan bovengenoemde voorbij komen, maar vinden hiervoor geen bewijs in de lijst.
Eens zien wat Nienke volgend jaar voor lijst weet weg te zetten, waarna we een voorzichtige en wat duidelijker trend kunnen predicteren. En over 'On the Underground' zullen we het wel nooit eens worden!

Nienke geeft de volgende verantwoording, en een vooruitblik op 2007:
'2006 was het tweede jaar dat ik statistieken over mijn spelverslaving verzamel. Op deze site ontbreken echter mijn gegevens in 2005, ik zal even wat kerngegevens geven: in 2005 heb ik 281 spellen gespeeld met als hoogtepunt in februari 67 spellen; in 2006 heb ik dit record niet kunnen overtreffen.
Voor mijn werk ben ik veel out of town en dan komt de maandelijkse lijst niet boven de 10. Waarbij de Essen-maand, oktober, altijd zorgt voor een stijging van het gemiddelde.

Het meest gespeeld in 2006 (10x) is 'Yinsh', evenals in 2005 (28x). Dit abstracte spel is makkelijk te leren en doet het goed als introductie bij vrienden. De leercurve en duur van het spel vraagt vaak om een revanche, waardoor de frequentie snel omhoog gaat. Andere spelletjes in mijn top 10 zijn vergelijkbaar begrijpbaar, kort en revanche-waardig. Eens kijken of ik mijn omgeving in 2007 zo kan opvoeden dat volwassener spellen zoals 'Eufraat & Tigris', 'Torres' en 'Puerto Rico' vaker voor kunnen komen. Spellen die ik zeker ook vaker zou willen spelen zijn; o.a. 'Ursuppe', 'Kogge', 'Vinci' en 'Emira'.
De frequentie van spellen zoals; 'Die Macher', 'Railroad Tycoon', 'Struggle of Empires', 'Byzantium' en 'Java' ligt op twee keer per jaar precies goed. Doel voor 2007 is dan ook om de kleine/toegankelijker spelletjes wat vaker te laten liggen en de volwassenere/kwalitatieve spellen vaker op tafel te krijgen.'

Nienke wil graag dat Gamepack een cursus Duits organiseert. Nou vooruit, hier volgt les 1: de 'z' spreek je als 'ts' uit. En die twee puntjes, dat is een Umlaut (spreek uit 'oemlaut'), en dan spreek je een ü als 'uu' uit, en niet als 'oe'. De volgende lessen zijn in voorbereiding en zullen spelenderwijs de cursisten bereiken!


'Big Boss' blijft onveranderd hoog in de lijst staan, en ook andere wat oudere spelen komen nog graag op tafel. Nieuw maar waarschijnlijk tijdelijk in de lijst is 'Electronic Detective'; een grappig deductiespel met een leuke gimmick. Wyatt Earp blijft een graag gespeeld spel voor z'n tweeën, maar 'Die Fugger', met dezelfde kwaliteiten, had hinder van het mooie weer. Er is hierdoor duidelijk minder gespeeld, al viel het uiteindelijke resultaat nog niet eens zo verschrikkelijk tegen. Dat was mede te danken aan de vele Gamepacksessie, die met behulp van op volle toeren draaiende ventilatoren op het Hoofdkwartier draaiende werden gehouden. We hopen ook het komende jaar iedereen weer veelvuldig aan tafel te mogen ontmoeten!
x
x
x
x