xxxx

Die Siedler von Catan -das Kartenspiel für zwei Spieler

pagina 2

x
Van een andere categorie zijn de bouwkaarten. Deze komen in twee kleuren, de groene leg je aan bij een nederzetting of stad, de rode mag je uitsluitend bij een stad aanleggen. Het bouwen van straten en gebouwen is aan speciale regels gebonden; rond een nederzetting liggen diagonaal vier soorten landschappen, de ruimtes ertussen kunnen worden opgevuld met gebouwen, handelsvloten, of straten. Steden mogen wat meer kaarten (uitbreidingen) om zich heen verzamelen.
Om deze kaarten op tafel te mogen leggen, moeten er wel de benodigde grondstoffen voor worden betaald; de symbolen hiervoor staan links op de kaarten. Met deze uitbreidingen (zoals een smidse, een klooster; of een haven en een raadhuis) kun je soms ‘gewone’ punten verdienen; het kan je in je verdediging helpen tegen een actie van de tegenstander (of de dobbelsteen), maar het kan ook handelspunten opleveren.

Degene die de meeste handelspunten (symbool: de molen) op tafel heeft liggen, heeft een handelsvoordeel wat in werking treedt als de ‘symbolen’dobbelsteen op het molentje valt; deze speler mag een grondstof naar keuze van zijn tegenstander pakken. Bovendien heeft deze speler als bewijs een houten blokje waarop een molen staat afgebeeld, en wat 1 punt waard is. Dit kan tijdens het spel van de een naar de ander verhuizen, alnaargelang het aantal handelspunten wat ieder op enig moment bezit.

En dan zijn er nog de ridders! Tussen de kaarten zitten ook ridders van divers pluimage. Wat te denken van Hagen der Unheimliche, of Karl der Mächtige?
Wie de machtigste ridder (een cijfer op het kaartje), of het totaal van ridders (al zal dat niet zo heel vaak voorkomen) op tafel heeft liggen, krijgt het houten blokje met de ridder. Ook deze is 1 punt waard. De ridders komen elke keer in actie (toernooi) bij het gooien van het riddersymbool op de symbolendobbelsteen; op elk van de kaartjes staat een tweede waarde afgebeeld ; de ridder(s) met de hoogste waarde heeft het toernooi gewonnen en mag als beloning een grondstof naar keuze nemen. Maar natuurlijk kosten de ridders ook grondstoffen; en voor machtige ridders moet je wel heel goed in de slappe was zitten om ze op tafel te kunnen leggen!

x
Wat absoluut vermeld moet worden: het spel ziet er prachtig uit; het is tot in de kleinste details en met zichtbare liefde geïllustreerd. Er is de nodige moeite gedaan om het bouwelement van ‘Siedler voor 4’ te vertalen naar een spel voor twee, en wat dat betreft is dat goed geslaagd. Het toevoegen van een extra dobbelsteen met symbolen geeft het spel een extra dimensie, maar dit kan ook het toeval in de hand werken. Mijn tegenstander had een keer een zwakke ridder, maar goed, hij had er een, en ik kon er maar niet aankomen (trok er geen uit de stapel), terwijl keer op keer een ‘toernooi’ werd gegooid waardoor hij elke grondstof kon pakken die ie wilde. Als je accepteert dat dit soort geluk zich in een spel kan voordoen, is ‘Siedler, het kaartspel voor 2’ een leuk spel voor die momenten waarop je Siedler wil spelen maar niet aan die derde en/of vierde man kunt komen.

© 1996 Richard van Vugt
x
x
x
x