xxxx

Die Siedler von Catan -das Kartenspiel für zwei Spieler
Auteur: Klaus Teuberl
Uitgever: Kosmos
Jaar: 1996


recensie door

x
Na het enorme succes van die Siedler von Catan (Spiel des Jahres 1995) is er nu een kaartspeluitvoering voor 2 spelers. Er worden geen zeshoeken gelegd die het speelbord vormen, nee, het zijn de kaarten die de verschillende stadia van beschaving tonen: eerst een nederzetting, en dan een stad. Er is graan, hout, erts, wol en leem als grondstof om te bouwen. Hier en daar loopt een weggetje. Er is niets veranderd, of toch?
Het getuigt van veel durf om van een beproefd spelidee een tweepersoonsversie te maken, en daarbij nog zo veel mogelijk van het origineel intact te laten. In het kaartspel vormen de twee spelers bij de start een landschap van ieder negen basiskaarten op tafel; dit is het vorstendom wat moet gaan groeien om tot de benodigde 12 punten te komen om te winnen. Ook hier niets nieuws. Hoe wordt het spel dan interessant gemaakt?

x

De motor van het spel vormen de actie- en bouw-kaarten en (alweer) de dobbelsteen, maar nu vergezeld van een tweede, met daarop verschillende symbolen. De eerste (normale) steen geeft aan, welk soort landschap kan oogsten; op de landschappen staan ogen van de dobbelsteen afgebeeld, elke soort komt met twee verschillende ogen. Verder staan op drie van de vier zijden de gespaarde opbrengsten van dat landschap afgebeeld, met waarden van een tot drie. De vierde zijde is nul, alles op!
De tweede steen geeft een bepaalde gebeurtenis aan; dat kan zijn een gunstige oogst (ieder neemt een grondstof naar keuze), het afnemen van een kanskaart van de stapel, een riddertoernooi, een handelsvoordeel, of een roofoverval. Deze laatste vervangt in feite de rover bij ‘Siedler voor 4’, al zijn de regels hiervoor iets anders.
Elke keer als een landschap oogst, wordt het kaartje een kwartslag verder gedraaid tot de hogere waarde; het maximum is drie. Hiervan worden dingen betaald als het bouwen van een weg of nederzetting. Er is een zesde grondstof geïntroduceerd, goud, wat alleen gebruikt kan worden om het tegen 3-1 voor een andere grondstof te ruilen; of, als je een handelsvloot bezit, tegen 2-1.

Doordat de voorraden op het landschap worden aangegeven, hoeven er hiervoor geen kaarten meer in de hand worden gehouden; wel heeft elke speler drie andere kaarten in de hand om in zijn beurt uit te spelen. Uitgespeelde kaarten worden aan het eind van de beurt weer tot drie (maar soms meer) aangevuld van de vijf min of meer gelijke stapels die aan het begin van het spel blind naast het ‘bord’ worden gelegd. Deze bevatten actiekaarten en bouwkaarten.
Met actiekaarten kun je de tegenstander danig dwarszitten door bijvoorbeeld een gebouw van ‘m in de fik te steken (zo, dat scheelt weer een of twee punten!), of je kunt jezelf helpen door de spionkaart uit te spelen, waarmee je in de hand van je tegenstander mag kijken, er een kaart van pakken, en ‘m direct uitspelen als je dat wilt! En zo zijn er nog meer van die handige actiekaarten.
x
x
x