xxxx

Kabale und Hiebe (Bedriegers Bedrogen)
pagina 2

x
x
Kaarten waarvan het effect pas aan het eind van de ronde wordt uitgevoerd zijn bijvoorbeeld de dubbelganger, die net zo veel punten waard is als de kaart die onder hem ligt, of de draak, die de waarde van alle kaarten in deze rij met 2 vermindert. Ook is er Romeo, die normaal 5 punten waard is, maar als de Julia van dezelfde kleur bij hem in de rij ligt komen er onvermoede kwaliteiten bij hem boven en telt hij opeens voor 15 punten! De musketiers heffen alle bijzondere eigenschappen van andere kaarten in dezelfde rij op, de tovenaar verwijdert alle kaarten die 10 of meer punten waard zijn uit de rij, en de bedelaar bewerkstelligt dat in plaats van de speler met de meeste punten, de speler met de minste punten de doelkaart wint.

Bij lezing van alle bijzondere eigenschappen van de kaarten lijken de mogelijkheden eindeloos. In de praktijk valt dat echter zwaar tegen, want je hebt immers altijd maar drie kaarten op de hand om uit te kiezen. Wil je dan je Romeo en je Julia tegelijk op de hand hebben, en ze ook nog eens in dezelfde rij kunnen leggen voordat de ronde voorbij is, heb je een flinke dosis geluk nodig. Met slechts drie kaarten op de hand is het niet te doen om Julia lang vast te houden en te wachten tot je Romeo ook hebt, dan hou je maar twee kaarten over die je wel kan spelen en dat beperkt je mogelijkheden te sterk. Het zal vaak voorkomen dat je de speciale kaart die je nu net handig zou uitkomen niet op de hand hebt, en dat je er zodra hij eindelijk voorbij komt niet meer echt iets aan hebt. De tactische mogelijkheden die het spel in eerste instantie lijkt te bieden met de bijzondere eigenschappen van de kaarten komen daardoor niet echt uit de verf, het blijft nogal roeien met de riemen die je hebt.
x
Aangezien de waarden op de doelkaarten verdubbeld mogen worden als je van alle zes de kategoriëen een kaart hebt bemachtigd lijkt het aantrekkelijk om daarop te spelen. Met weinig (2-3) spelers blijkt dit in de praktijk niet haalbaar. Omdat er in iedere ronde zoveel kaarten worden opengedraaid als er spelers zijn, is de kans met weinig spelers veel te groot dat een bepaalde kategorie doelkaart überhaubt niet in het spel komt. Dan lijkt het slimmer om steeds voor de doelkaart met de hoogste waarde te gaan.
x

Kabale und Hiebe is geen lang spel, en het thema is leuk vormgegeven met mooie illustraties en leuke bijzondere eigenschappen van de karakters. Door de kleine kaartenhand zijn de mogelijkheden echter te beperkt en kunnen de bijzondere eigenschappen meestal niet ten volle benut worden, wat jammer is. Het spel wordt daardoor een wat meer ééndimensionaal ‘kaartje leggen’ met een grote geluksfactor. Tenslotte is de leeftijdsgrens voor een dergelijk spelletje misschien wel wat aan de lage kant.
© 2007 Barbara van Vugt

Kabale und Hiebe (Bedriegers Bedrogen), Lutz Stepponat, Hans im Glück (999 Games), 2006 - 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar, 30 minuten

x
x
x