xxxx

Clans
Auteur: Leo Colovini
Uitgever: Winning Moves
Jaar: 2002


recensie door

x
Leo Colovini is de auteur van Doge, een listig spel dat zich afspeelt in het mistige Venetië en dat niet de aandacht en waardering heeft gekregen dat het eigenlijk wel verdient. Clans gaat beslist niet dezelfde weg; hier liggen de zaken helderder en eenvoudiger, het is toegankelijker voor de niet-zo-vaak-en-niet-te-moeilijke-spelletjes speler. In Clans zijn de clanleden op zoek naar geschikte grond om een dorp te stichten. Daartoe bewegen zij zich over het bord, en krijgen al dolend aansluiting met andere clanleden. Een dorp wordt gesticht wanneer de clanleden omringd zijn door louter lege gebieden, noem het maar even de noodzakelijke Lebensraum. Dan vindt er een puntentelling plaats: het aantal hutten, en het gebied waarin het dorp gesticht word zijn bepalend voor de hoogte van de punten voor de verschillende aanwezige kleuren in dat gebied.

De regels zijn verbluffend eenvoudig; in elke beurt mag je één gebied activeren om de daar aanwezige clanleden (maar eigenlijk hun hutten) allemaal(!) naar een aangrenzend gebied te verplaatsen. Dat mag geen leeg gebied zijn. In de startopstelling is elk gebied bezet met een enkele hut, in een van de vijf kleuren. Na de eerste openingszet is er dus al een gebied met twee clanleden van dezelfde of een andere kleur, en een leeg gebied waar niemand meer naar toe kan.

Nu hebben we aan het begin van het spel ook nog verdekt een kartonnetje gekregen waarop een hut is aangegeven met de kleur die van ‘ons’ is, dus eigenlijk van welke kleur we punten krijgen. Aangezien we hele gebieden met allerlei kleurig volk bewegen, is niet duidelijk voor de medespelers welke kleur dat is (althans in het begin) en dat is maar goed ook. Want bij het ontstaan van een dorp willen wij er bij zijn, en de concurrent (maar liever allemaal, al is dat onmogelijk) liever buiten houden. Er zijn vijf kleuren; bij een spel voor het maximum aantal spelers van vier is er een kleur die niet meedoet, maar die ook niet bekend is bij de vier spelers: het kartonnetje wordt blind terzijde gelegd. Bij drie spelers zijn er twee kleuren die als dummy over het bord worden geschoven.
x
x
x