xxxx

Carcassonne Die Burg (De Burcht)
pagina 2

x
x Na het halen van punten worden de spelers meteen vooruit gezet op de scorelijst, afgebeeld op de stadsmuur. Op sommige vakken van te scorelijst liggen (blinde) bonusfiches; zodra een speler na een telling eindigt op een vak met een fiche mag hij deze pakken. De mogelijkheden die de fiches bieden variëren van bijvoorbeeld dubbele punten bij het afbouwen van een huis of toren, tot het leggen van een extra tegel, of gewoon ‘gratis’ vijf punten vooruit op de scorelijst.
Het spel is afgelopen als alle tegels gelegd zijn. Dan halen de spelers hun horigen weg die op niet-afgebouwde gebieden staan; deze geven geen punten (tenzij je een bonusfiche hebt dat dat wel toestaat). Ieder krijgt punten voor de markten in zijn weiden, en degene die tijdens het hele spel het grootste huis heeft gebouwd krijgt nog extra bonuspunten. De speler met de meeste punten wint.

x
Carcassonne - Die Burg ziet er ontzettend leuk uit, degelijk, rijk geïllustreerd en sfeervol. Maar wat betreft de inhoud van het spel is de hamvraag: voegt deze nieuwe Carcassonne echt iets toe ten opzichte van de andere versies? Die Burg heeft wel een aantal nieuwe elementen, zoals de inperking van het speelbord door een stadsmuur en de introductie van bonusfiches, maar verder is het vooral weer meer van hetzelfde. Bovendien is het een spel voor slechts twee spelers, terwijl de oorspronkelijke Carcassonne, en die Jäger und Sammler geschikt zijn voor 2-5 spelers en dus wat vaker op tafel kunnen komen. Kortom: het spel is leuk, en het spelprincipe werkt goed, maar dat hadden de oorspronkelijke Carcassonne en die Jäger und Sammler ook al bewezen. Maar is Die Burg vernieuwend, een waardevolle aanwinst voor de spellenkast van de veelspeler? Wij laten het antwoord op deze retorische vraag aan de lezer!
© 2004 Barbara Lussenburg

Carcassonne Die Burg (De Burcht), Hans im Glück (999 Games), 2003, 2 spelers

x
x
x
x