xxxx

Big Boss
pagina 2

x
In Big Boss gaat het voornamelijk om het inschatten van de groeipotentie van de hotelketens op het bord. Wanneer de ketens nog klein en de aandelen dus goedkoop zijn valt hier meestal nog weinig over te zeggen, terwijl wanneer een keten echt goed begint te lopen de aandelen weer vreselijk duur worden. Tijdig ingrijpen dus!
x
Als je in je hand een aantal getalkaarten hebt die allemaal in dezelfde regio liggen, betekent dat dat je zelf de mogelijkheid hebt om een aldaar opgerichte keten verder te laten groeien. Je kunt dan zoveel mogelijk aandelen van deze keten kopen zolang deze nog goedkoop zijn, en dan zelf je investering lonend maken door de keten uit te breiden.
Maar: wanneer een tegenstander eenmaal een meerderheid van aandelen heeft van een grote keten, zit je hem automatisch flink te spekken als je aan deze keten zelf nog blokjes gaat aanleggen. Met ieder blokje wordt de keten immers meer waard, en aan het eind van het spel krijgt de aandeelhouder dit allemaal uitgekeerd. Een boycot is dan geboden!

x
De keerzijde is wel dat het aanleggen aan zo’n grote keten jou een hele smak geld oplevert op het moment zelf. Dus, ben je een lange termijn planner die nog liever op zwart zaad zit dan de andere spelers ook maar één miljoentje te gunnen, of verdien je liever snel veel geld zonder al te veel rekening te houden met de eventuele gevolgen die dit voor de portemonnee van de tegenstanders heeft?

Big Boss is een geraffineerd spel, dat zowel met z’n tweeën als met meerdere spelers erg leuk is. Er zitten veel tactische aspecten in m.b.t. correct kaartgebruik en koopgedrag, die je naarmate je het vaker speelt steeds beter zult doorgronden. Er komt wel een beetje geluk bij kijken wat betreft het trekken van de juiste getallenkaarten, maar voor het grootste gedeelte kun je zelf invloed uitoefenen op het verloop van het spel. Dit doe je door het slim uitspelen van je kaarten en het bepalen van het juiste instapmoment bij het kopen van de aandelen.
© 2003 Barbara Lussenburg

Big Boss, Wolfgang Kramer, Frankh-Kosmos, 1994, 2 tot 6 spelers
x
x
x