xxxx

Titanic (The sinking of the Titanic game)
Auteur: onbekend
Uitgever: Ideal Toy Corp.
Jaar: 1976

x
Een arts in de eerste klasse aan boord van de Titanic drukt een kop en schotel, en een serviesbordje met het logo van de Titanic achterover, en stuurt het onderweg per pakketpost naar huis. Zijn rechtvaardiging in het begeleidende briefje was dat de reis al genoeg gekost had. Dat hij nog een hogere prijs zou betalen, en het porcelein in een Titanictentoonstelling een van de stille getuigen zou zijn van de enorme scheepsramp die zich op 14 april 1912 voltrok, kon hij toen niet bevroeden. Van de 2223 passagiers en bemanningsleden werden er slechts 706 gered. De eerste reddingsboot die te water werd gelaten en een capaciteit had van 65 passagiers, bevatte er slechts 12. In de eerste uren na de ramp kon men nog maar slecht bevatten dat het hier wel degelijk om een calamiteit ging; instappen deed men met schroom.
x
In dit spel weten we wel degelijk dat tijd 'of the essence' is; al zijn de consequenties om te verliezen minder dramatisch. Elk van de spelers vertegenwoordigt een steward op de zinkende Titanic die de taak krijgt om de gasten uit hun hutten te halen, naar de reddingsboten te leiden en uiteindelijk, om te winnen, als eerste bij het reddingsschip aan te komen. Het grote speelbord bestaat uit twee helften; het scharnierende bootgedeelte, dat bij elke 1 en 6 op de dobbelsteen een graad verder helt, en het zeegedeelte, waar de spelers later met hun boten de reddingsboot moeten zien te bereiken.
x

In een beurt rolt een speler eerst de twee dobbelstenen; deze geven aan of de Titanic verder zinkt, en tevens het aantal velden dat bewogen kan worden. Van een stapel passagierskaarten neemt een speler de bovenste als opdracht. Hierop staat het hutnummer waar hij naar toe moet. Onderweg kan hij nog water en voedsel inslaan, maar dit kost een beurt, en dus tijd. maar water en voedsel is onderdeel van de overwinningsvoorwaarden. Onderwijl zinkt het schip verder; de eerste hutten verdwijnen onder water.
x
Na het bereiken van de desbetreffende passagiershut wordt een nieuwe opdracht getrokken, en gaat de speler al zigzaggend door de nauwe gangen van het schip de volgende passagier ophalen. Als de hut bereikt is, wordt de kaart open voor de speler op tafel gelegd; deze is nu onde de hoede van de steward. Ondertussen helt het schip steeds verder, en moet de afweging worden gemaakt om naar de reddingssloepen te gaan die zich op het bovenddek bevinden, voor elke speler een. Als een sloep door het langzame zinken van het schip in aanraking omt met water, wordt het voorlopig op het zeegedeelte van het bord gezet, in afwachting van het onvermijdelijke.
x
Als iedereen in de sloepen op zee zit, volgt het tweede tamelijk bizarre gedeelte van het spel. Opeens bevinden we ons op een oceaan met tropische(!) eilanden die we kunnen aandoen om er eventueel nog water en voedsel te vinden als we deze tekort komen; we trekken speciale 'Island Adventure' kaarten die gewoon vermomde kanskaarten zijn, of 'Sea Adventures' als we weigeren om met de dobbelstenen te gooien. Inboorlingen kunnen ons aan extra voedsel of water helpen, maar ook het overboord slaan van containers of passagiers behoort tot de mogelijkheden. Als we een beurt met onze boot naast de boot van een andere speler eindigen, kunnen we passagiers of water of voedsel roven; het wordt steeds gekker!
x
Ondertussen wordt nog steeds bij elke 1 en 6 de schijf waar het schip op draait een of twee graden verder gezet, en zien we uiteindelijk het kleinere reddingsschip aan de horizon verschijnen. De speler die als eerste een van de 'landings'vakjes van dit schip bereikt met minimaal twee passagiers , twee waterflessen, en twee voedselcontainers, heeft gewonnen. Er zijn al veel (computer)spellen uitgebracht die het thema rond de Titanic als uitgangspunt hebben genomen. Deze, van Amerikaanse poppen- en ballenfabrikant Ideal Toy Corp. mag tot de meest bizarre worden gerekend. Ook de feature van de scharnierende en hellende boot draagt zeker bij aan de imposante indruk die dit spel op je maakt. Voor serieuze achtergrondinformatie is www.titanic.com een goed uitgangspunt, of het zeer uitvoerige en compleet online te lezen boek 'The sinking of the Titanic'. Voor liefhebbers en verzamelaars is er nog een 'near mint' exemplaar te koop in onze Gameshop.

The sinking of the Titanic game, auteur onbekend, Ideal Toy Corp., 1976, 2 tot 4 spelers
x
x
x